23/03/2022
LASTINGProjekte

LASTING – Lower Adriatic Sea – Transit Intermodal Networking Grid / 23 Mars 2022

Takimi i parë i LASTING u mbajt në Bari, në selinë e ASSET, agjencisë strategjike të Rajonit Pulia: 5 Partnerët e LASTING u zotuan të përshpejtojnë dhe përmirësojnë sistemin e transportit të pasagjerëve në rajonin e Adriatikut të Poshtëm.

Raffaele Sannicandro, Drejtor i Përgjithshëm i ASSET, përshëndeti pjesëmarrësit: Marialeila Traversa dhe Evangelia Piteni, Përfaqësues të Autoritetit Portual të Adriatikut Jugor, Bari; Claudio Pian dhe Fabrizio Spallone nga Sviluppo Italia Molise; Vegim Hoti, Rafaelo Rexho dhe Julian Xhelilaj të Autoritetit Portual Durrës; Branka Petanoviq dhe Rade Stanishiq të Portit të Tivarit.

Në kryesimin e takimit, z. G. Massimo Lupis theksoi LASTING është një projekt që synon koordinimin rajonal dhe thjeshtimin e flukseve të pasagjerëve brenda zonës së Adriatikut të Poshtëm, si dhe ritheksoi rëndësinë e rinisjes së Korridorit VIII Pan-Evropian.

Giuseppe Garofalo i ASSET, në rolin e tij si Menaxheri i Projektit, theksoi dy rezultatet kryesore të projektit:

1 – Sistemi i Integruar i Lëvizshmërisë së Adriatikut të Poshtëm – Pasagjerëve (LA-PIMS), një plan strategjik për sistemin transnacional të pasagjerëve, që do t’u propozohet për miratim 4 Autoriteteve të Transportit të rajonit të Adriatikut të Poshtëm, që pritet të veprojë si një platformë bashkëpunimi. mes palëve të interesuara publike dhe private, duke rritur lidhjet multimodale dhe duke përmirësuar efikasitetin e tranzitit dhe lehtësinë ndaj përdoruesit.

2 – Procesi i Integrimit inteligjent të Porteve Ndërkombëtare të Adriatikut të Poshtëm, një veprim pilot i ndërtuar rreth bashkëpunimit midis 5 Partnerëve të Projektit dhe që synon të harmonizojë pajisjet dhe softuerin përkatës të nevojshëm për të lehtësuar dhe përshpejtuar procesin e hipjes dhe zbarkimit në Portet Ndërkombëtare të Adriatikut të Ulët, duke pritur me padurim eliminimin e pengesave dhe reduktimin e kohës së tranzitit.

Një seancë e Takimit iu kushtua Korridorit VIII Pan-Evropian. Z. Claudio Polignano, Shefi i Zyrës së Tiranës të Rajonit të Pulias, dha një përshkrim të dorës së parë të angazhimit aktual të Rajonit të Pulias drejt rigjallërimit të Korridorit VIII, ndërsa z. G. Massimo Lupis foli për hapat e ngritjes, rënies dhe rinisjes së Korridori VIII Pan-Evropian.

Një sesion përfundimtar i pyetjeve dhe përgjigjeve u kryesua nga znj. Aurora M. Losacco, Zyrtare në Sekretariatin e Përbashkët Teknik të Programit Interreg IPA-CBC Itali-Shqipëri-Mali i Zi.

 

Lini një Përgjigje

Copyright © 2023 Autoriteti Portual Durres . All Rights Reserved