Category: Uncategorized

APD/ Forumi i Detit Adriatik mbledh në Bari drejtues të Porteve të rajonit/ 7 tetor 2022

Rritja e lundrimeve në Adriatik, që për vitin 2022 ka numëruar afro rreth 3.3 milionë pasagjerë, projeksionet për lulëzimin e mëtejshëm të turizmit të kroçerave, projektet, programet dhe pyetjet për të arritur rezultate të reja dhe më ambicioze, ishin në fokus të edicionit të pestë të Forumit të Detit Adriatik të mbajtur në Bari të Italisë.

Porti i Durrësit u përfaqësua nga Administratori i Albanian Seaports Development Agency, Z. Erlis Hereni, i cili shpalosi vizionin e Qeverisë shqiptare për zhvillimin e strukturuar të turizmit detar, kur investimi më i madh synohet të jetë transformimi i Portit të Durrësit në një Marinë turistike elitare.

Edicioni i ri i Forumit të Detit Adriatik vjen në një kohë të rëndësishme për industrinë e lundrimit në të cilin sfida, më shumë se në të kaluarën, qëndron në tërheqjen e turistëve.

I nisur në vitin 2013, tani në edicionin e pestë, forumi regjistroi pjesëmarrjen e operatorëve të sektorëve të lundrimit, trageteve dhe detit nga shtatë vende, duke përfshirë brigjet italiane dhe ato të Kroacisë, Bosnjës, Greqisë, Shqipërisë, Sllovenisë dhe Malit të Zi.

Takimi dyditor i cili i kushtohet ekluzivisht turizmit detar dhe rëndësisë së tij në zonën e Adriatikut, përfaqëson një mundësi unike për autoritetet portuale dhe operatorë seriozë në fushën e detarisë, përfshirë profesionistë, sipërmarrës, dhe studiues të cilët gjatë dy ditëve diskutuan për gjendjen e turizmit detar post Covid.

Dyfishimi i trafikut të lundrimit në krahasim me vitin 2021 është inkurajues, por mbetet pak më shumë se gjysma e atij të regjistruar në vitin 2019 para fillimit të pandemisë, kur 5.7 milionë pasagjerë kishin qenë në lëvizje.

Sakaq vitit 2022, pritet që në portet e Adriatikut të numërohen afro 18 milionë pasagjerë në lëvizje.

APD/ Shqipëria e preferuara e turistëve të huaj në çdo sezon, 558 turistë të huaj mbërrijnë në Durrës/ 6 tetor 2022

Sot në Portin e Durrësit mbërritën 558 turistë të huaj me kroçierën “Seven Seas Voyager”.
Kroçera “Seven Seas Voyager” me gjatësi 206 metra u ankorua në kalatën 5 të portit të Durrësit sot rreth orës 7.30 të mëngjesit.
Nga të dhënat e Autoritetit Portual Durrës mësohet se kroçera ka 558 udhëtarë gjithsej, pjesa më e madhe e të cilëve janë qytetarë të SHBA-ve.
Rreth 20 autobuzë turistikë janë nisur tashmë nga Durrësi në destinacionet e parashikuara, kryesisht qendra historike dhe muzeale në qytetet e Krujës, Tiranës dhe Durrësit.
Kroçera “Seven Seas Voyager” do të vijojë lundrimin sot në mbrëmje drejt Kotorrit(Malit të Zi). Autoriteti Portual Durrës ka marrë të gjitha masat për pritjen e anijes dhe sigurinë e turistëve në territorin portual.

APD/ Ministrat Ibrahimaj dhe Murati vizitojnë Zyrën Doganore të Kosovës në portin e Durrësit/ 4 tetor 2022

Ministrja e Financave dhe Ekonomisë, Delina Ibrahimaj, dhe Ministri i Financave, Punës dhe Transfereve të Kosovës, Hekuran Murati, zhvilluan sot një vizitë në Degën Doganore në Durrës, ku funksionon dhe Zyra Doganore e Kosovës. Të pranishëm në këtë vizitë ishin dhe dy Drejtorët e Përgjithshëm të Doganave, Gazheli dhe Llugaliu.
Që prej datës 1 tetor, në doganën e Durrësit po kryhet zhdoganimi i të gjitha mallrave me destinacion Kosovën, ndërsa më parë zhdoganoheshin vetëm maunet dhe karburantet.
Ministrja Ibrahimaj e konsideroi këtë si një procedurë që lehtëson biznesin dhe redukton burokracitë pasi, që kur nisën zhdoganimet e para të mallrave, rreth 70 % e deklaratave janë proceduar në zyrën Doganore të Kosovës, gjë që tregon për interesin e biznesit për të kryer procedurat e zhdoganimit në portin e Durrësit.
“Sot është një ditë e rëndësishme kur bëhet më në fund operative dhe funksionon për të gjithë bizneset zhdoganimi në portin e Durrësit. Janë rreth 1040 kompani të Kosovës të cilat përdorin portin e Durrësit dhe këto kapacitete çdo vit për të zhdoganuar mallrat e tyre dhe nga sot jo vetëm që do të kenë lehtësirat për të cilat dy qeveritë kanë rënë dakord mes njëra-tjetrës, përsa i përket problematikave të peshimit apo të plumbçosjes, apo edhe të heqjes së tarifave që qeveria shqiptare ka ndërmarrë për bizneset e Kosovës, por nga ana administrative dhe burokratike ka një lehtësi shumë më të madhe, e cila jo vetëm do të shkurtojë kohën dhe kostot e zhdoganimit”, u shpreh Ministrja Ibrahimaj.
Ministrja informoi se qeveritë e dy vendeve janë duke punuar intensivisht në drejtim të bashkimit doganor, nismë kjo që pritet të materializohet së shpejti dhe që do të përbëjë lehtësinë tjetër të radhës për tregtinë mes bizneseve të dy vendeve.
“Ne jemi duke punuar intensivisht për bashkimin doganor që është një hap më tutje i iniciativës që ne kemi ndërmarrë për pikën e doganës së Kosovës në portin e Durrësit dhe jam e bindur që nëpërmjet këtij bashkëpunimi të mirë, qoftë në nivelin teknik, qoftë edhe në nivelin politik, ne do të arrijmë së shpejti që të përmbushim dhe të përmbyllim negociatat për bashkimin doganor, që do të jetë hapi i ardhshëm i lehtësirave për bizneset të Kosovës dhe të Shqipërisë”, tha Ibrahimaj.
Nga ana e tij, Ministri i Financave, Punës dhe Transfereve i Kosovës, Hekuran Murati, tha se hapja e Zyrës Doganore në portin e Durrësit është një arritje e jashtëzakonshme për ekonominë e Kosovës, kursen kohën dhe kostot për biznesin dhe i kursen rreth 2 milionë euro bizneseve që kryejnë tregti përmes portit të Durrësit.
Ministri Murati theksoi se këtij procesi i shton një vlerë të jashtëzakonshme edhe vendosja e kontrollit fitosanitar veterinar përmes Agjencisë Kosovare të Ushqimit që janë vendosur në portin e Durrësit së bashku me zyrtarët e Doganës.
Gjithashtu, ai informoi se hapi i radhës do të jetë fillimi i zhdoganimit në terminalin Vërmicë-Morinë, proces ky që do të nisë me përfundimin e punimeve për zgjerimin e teminalit.
Ashtu si Ministrja Ibrahimaj, edhe Ministri Murati pohoi se grupet e punës nga të dy vendet po punojnë për kryerjen e një analize për bashkimin doganor, në mënyrë që të hiqen të githa barrierrat e burokracitë mes dy vendeve dhe që bashkëpunimi tregtar të mos ketë asnjë pengesë.

APD/ Dita Botërore e Detarisë: siguria, eficenca energjetike dhe inovacioni në fokus të investimeve portuale/ 29 shtator 2022

Një javë e plotë e dedikuar industrisë dhe transportit detar, ka mbledhur në Portin e Durrësit:

🔹35 panelistë vendas e të huaj,
🔹6 panele dhe sesione trajnimesh,
🔹10 institucione partnere,
🔹200 pjesëmarrës,

Ekspertë të Rojes Bregdetare Amerikane, akademikë, inxhinierë, sipërmarrës në sigurinë kibernetike dhe sistemet logjistike, diplomatë dhe përfaqësues të agjencive ligjzbatuese, ndanë ekspertizën e tyre në funksion të një sistemi të qendrueshëm të transportit detar në Shqipëri dhe rajon.

Ky është viti i dytë që MIE dhe Autoriteti Portual kremtojnë Ditën Botërore të Detarisë, duke ju bashkuar iniciativës së Organizatës Ndërkombëtare të Detarisë (IMO), me mirënjohjen për çdo detar dhe punonjës në këtë sektor kyç për ekonominë e vendit.

APD/ Java e Detarisë, diskutime teknike mbi risqet dhe sfidat e inovacionit në sistemet e sigurisë portuale/ 27 shtator 2022

Në ditën e  dytë të “Javës së Datarisë”, diskutimet e panelistëve të huaj dhe vendas u fokusuan në një prej tematikave më aktuale të vendit, atë të risqeve dhe sfidave të inovacionit në sistemet e sigurisë portuale.

Kreu i Autoritetit Portual Durrës, z. Pirro Vengu, i cili hapi punimet e ditës së dytë të aktiviteteve të planifikuara,  theksoi rëndësinë e kësaj tematike sa të mprehtë aq edhe të rëndësishme, duke vënë në fokus rëndësinë dhe vëmendjen që duhet të kenë sistemet e sigurisë në vend.

Z. Daniel Gonzales, Oficer i Sigurisë Ndërkombëtare Portuale pranë Rojes Bregdetare Amerikane, gjatë fjalës së tij theksoi parteneritetin dhe bashkëpunimin me qeverinë shqiptare në drejtim të forcimit të mëtejshëm të rritjes së parametrave të sigurisë portuale dhe implementimit të kodit ISPS.

Ndërkohë, përfaqësuesi i Rojes Bregdetare Amerikane, , z. Joshua Sagers,  gjatë diskutimit theksoi se nevoja për bashkëpunim mes të gjithë aktorëve për të garantuar parametrat e nevojshëm të sigurisë së porteve, është një ndër nevojat aktuale të këtij sektori jo vetëm në Shqipëri, duke sjellë për të pranishmit shembuj praktik të eksperiencës së tyre profesionale.

Nën moderimim e z. Elson Thana, Ekspert për Çështjet e Transporti Detar pranë Ministrisë së Infrastrukturës dhe Energjisë, theksoi bashkëpunimin e e vazhdueshëm të Shqipërisë me Shtetet e Bashkuara të Amerikës, veçanërisht bashkëpunimin e Marinës Amerikane me Portin e Durrësit.

I pranishëm në panel ishte përfaqësues nga sektori privat, z. Artur Paço, administrator i MSC-së për Shqipërinë, i cili duke marrë shkas nga ngjarjet e fundit në drejtim të sigurisë në vend, pohoi se ka nevojë për zhvillim të mëtejshëm në fushën e sigurisë.

Kapiten Melvin Yokoyama, Drejtues programimi pranë “Jones Group International” u shpreh ndër të tjera se:  “Në çështjet e sigurisë nuk ka rëndësi vetëm IT por merr vlerë pyetja përse? Është pikërisht kjo pyetje që na ka mbledhur sot këtu. Në përditshmërinë time zbatoj 5 W(Who, What, When, Where and Why), kurse teknologjia është pjesa tjetër. Kush janë portet? Ku janë hapësirat(toka, ajëri, hapësira kibernetike)?. Kjo është fokus në Marinën Amerikane”.  

Në sugjerimet e tij për parandalimin e sulmeve kibernetike, z. Yakoyama, sugjeroi identifikimin e priroriteteve që kanë nevojë për mbrojtje dhe qëllimin e mbrojtjes së tyre.

Në vijim të diskutimeve profesionale mes panelistëve dhe të pranishmëve në aktivitet, z. Agron Jaku, Drejtor i Lartë pranë S2 Albania, pohoi se siguria nuk mund të shihet si element i parëndësishëm, përkundrazi, gjërat kanë ndryshuar pozitivisht në këtë aspekt, por vëmëndja duhet të jetë edhe më e madhe nga të gjithë aktorët që mundësojnë transportin detar. “Intergimi i të dhënave në kohë reale është thelbësore”, pohoi z. Janku.

Në vijim të diskutimeve, z. Driton Musolli, themelues dhe drejtues i kompanisë private “Cargo Flags”, bëri të ditur se në bashkëpunim me Autoritetin Portual Durrës do të krijojnë inkubatorin e parë i cili do të mbështesë strategjinë “Shqipëria Qendër Logjistike Rajonale 2025-2030”, që do të implementohet nëpërmjet dy shtyllave kryesore, me fokus kapacitetin teknik dhe mbështetjen e start up-eve në fushën e logjistikës dhe detarisë.

Diskutimet teknike mes të pranishmëve vijuan për të përcaktuar nevojat për reagim të shpejtë ndaj risqeve në sistemet e sigurisë portuale.

APD/ Konsultimet teknike për Portin e Ri të Integruar të Durrësit në Porto Romano/ 23 shtator 2022

Mbahen konsultime teknike me Komandën Detare të NATO-s (MARCOM) për Portin e ri të integruar të Durrësit në Porto Romano.

Ekipet e Autoritetit Portual Durrës, Forcës Detare dhe konsulentëve ndërkombëtare nga Royal Haskoning prezantuan përpara një paneli përfaqësuesish të Komandës detare të NATO-s konkluzionet pozitive të fizibilitetit teknik dhe financiar të Bazës Detare që parashikohet të ndërtohet në Porto Romano.

Një investim që i përgjigjet nevojave të Forcës tonë Detare për të modernizuar dhe zhvilluar infrastrukturën kritike dhe në mbështetje të kërkesave dhe standarteve operacionale të Aleancës në Mesdheun qendror.

APD/ Emergjencat civile në 8 muaj, angazhim në komunitetin portual dhe atë lokal/ 20 shtator 2022

Ekipi i repartit zjarrfikës pranë Autoritetit Portual Durrës, ka rol të rëndësishëm në përballimin e emergjencave civile në Durrës, veçanërisht përgjatë sezonit të verës, ku ka patur raste të shtuar të zjarreve.

Referuar të dhënave nga Divizioni i Standardeve, Shëndetit dhe Emergjencave në APD, nga aktiviteti i këtij reparti përgjatë periudhës janar-gusht 2022, PMNZSH është angazhuar në dhjetëra raste emergjencash të regjistruara kryesisht jashtë territorit të Portit, si zjarre, aksidente, përmbytje, etj.

Mbi 200 orë shërbime në funksion të emergjencave të regjistruar jashtë territorit të Portit, si zjarre në objekte të ndryshme, banesa, askidente ka kryer ky repart përgjatë periudhës janar-gusht 2022.

Ndërsa dhjetëra orë të tjera shërbimi, po ashtu ky ekip ka kryer brenda territorit të Portit të Durrësit.

Autoriteti Portual Durrës i ka kushtuar dhe po i kushton rëndësi të veçantë infrastrutkurës dhe logjistikës së këtij reparti, si dhe përmirësimit të vazhdueshëm të aftësimit profesional për personelin operativ, me qëllim përballimin me sukses të emergjancave civile portuale dhe qytetase që përgjatë viteve të fundit kanë patur fokus të veçantë në vendin tonë.

APD/ Mbështetje logjistike për misionet e NATO-s në Ballkanin Perëndimor/ 19 shtator 2022

Mëngjesin e sotëm në Portin e Durrësit është ankoruar anija ushtarake “MV EDDYSTONE” pjesë e kapaciteve logjistike ndihmuese të misionit të KFOR.

Falë organizimit dhe logjistikës së mundësuar nga Autoriteti Portual, Kapitenerisë së Portit dhe opertorëve privatë, u bë i mundur shkarkimi i të gjithë ngarkesës së anijes, për të vijuar më pas transportin drejt Kosovës.

“MV EDDYSTONE” është një anije Roll-on/roll-off (Ro-ro), anije mallrash e dedikuar për transportin e mjeteve motorike, e ndërtuar në vitin 2002. Ka thellësi prej 5.5 m, gjatësi prej 193 m dhe gjerësi 26.07 m. Ndërsa kapaciteti i saj mbajtës arrin deri në 23,235 tonë.

Pjesë e projektit të Portit të ri të integruar të Durrësit në Porto Romano është dhe ndërtimi i një faciliteti autonom/bazë detare moderne që i përgjigjet nevojave të Forcës tonë Detare si dhe nevojave logjistike dhe të dislokimit të NATO-s.

Për zhvillimin e kësaj baze detare ka filluar bashkëveprimi intensiv me strukturat e aleancës dhe do të mbahen këtë muaj takime në nivel teknik.

CEMA certifikon 10 specializantët e ciklit të parë të Programit të Specializimit dhe Praktikave Profesionale në APD/ 16 shtator 2022

Qendra e Ekselencës për Çështjet Detara ka certifikuar grupin e parë të praktikantëve të cilët përfituan praktikë profesionale pranë Autoritetit Portual Durrës.

Në kuadër të programeve të aftësimit profesional të Qendrës së Ekselencës për Çështjet Detare (CEMA),  në ambjentet e Sallës së Konferencave “Hysni Aruçi” në Portin e Durrësit u zhvillua ceremonia përmbyllëse e Programit të Praktikave Profesionale në fushën e administrimit portual, ku 10 studentë finalizuan me sukses rrugëtimin e tyre gjashtë mujor të këtij programi në sektorë të ndryshëm të APD.

 Gjatë ceremonisë së sotme, kreu i APD-së, Pirro Vengu, theksoi se:

“Jemi në përmbyllje të një eksperience të parë shumë të mirë e cila ka qenë e dobishme për secilin prej specializantëve ndaj dhe mendojmë që të pasohet edhe me cikle të tjera të këtij programi. Ashtu siç edhe kishim premtuar duke parë ecurinë tuaj dhe vlerësimet e ekipit drejtues, Autoriteti Portual është sot i gatshëm të propozojë dy kontrata punësimi për specializantët që kanë patur performancën më të mirë.

Ndërkohë që Qendra e Ekselencës për Çështjet Detare, së bashku me Agjencinë Kombëtare të Punësimit dhe Aftësive do të mbeten të angazhuara në vijimësi për të ofruar mundësi punësimi edhe për pjesën tjetër nëpërmjet kompanive ndërkombëtare të cilat operojnë në Portin e Durrësit, në mënyrë që të mund të vijojnë profesionalizimin e tyre në këtë sektor.

Duke marrë në konsideratë projektet madhore dhe investimet modernizuese në infrastrukturën portuale të ndërmarra nga Qeveria shqiptare, do t’ju sugjeroja që të mos neglizhoni sektorin detar pasi është një mundësi shumë e mirë karriere dhe do të jeni të mirë pozicionuar pasi kërkesat për profesionistë të transportit dhe logjistikës detare do të jenë gjithmonë në rritje.”

Në mbyllje të kësaj ceremonie u bë shpërndarja e certifikatave nga kreu i APD si dhe disa nga drejtuesit kryesorë të cilët edhe kishin mbikqyrur specializantët gjatë gjithë eksperiencës së tyre në portin më të madh në vend.

Rekrutimi i të rinjve dhe kualifikimi i vazhdueshëm i profesionistëve të rinj të profilizuar në sektorët e detarisë janë objektiva thelbësore për ta kthyer transportin dhe logjistikën detare në shtylla të qendrueshme të zhvillimit ekonomik të vendit, ndaj dhe mbështetja e Autoritetit Portual Durrës nëpërmjet Qendrës së Ekselencës për Çështje Detare për formimin profesional dhe kualifikimin e vazhdueshëm të të rinjve që aspirojnë të ndërtojnë të ardhmen e tyre profesionale në sektorin detar mbetet prioritet.

La Belle De L’Adriatique ndalet sërish në Durrës/ 16 shtator 2022

622 turistë, kryesisht nga Franca, Belgjika e Luksenburgu kanë mbërritur në Durrës që nga fillimi i këtij viti me kroçierën “La Belle De L’Adriatique”.

Vizitorja sistematike e Portit të Durrësit,  “La Belle De L’Adriatique” është bregëzuar sërish mëngjesin e sotëm në molin 4 të Terminalit Perëndimor, ku ka sjellë një grup tjetër me 162 turistë, të cilët përveç Durrësit do të zhvillojnë vizita të organizuara edhe në Tiranë dhe Krujë.

 Agjensia pritëse “Intermed Shiping” bën me dije se tashmë anija turistike është ankoruar gjashtë herë radhazi në kalatat e portit më të madh të vendit dhe lundrimi i sotëm do të jetë i pari  për sezonin e vjeshtës.

Nga Qendra e Informacionit në Autoritetin Portual Durrës (APD), bëhet e ditur se anija me gjatësi 111 metra dhe me flamur belg vjen për të gjashtin vit në Durrës, por këtë vit do të ankorohet plot 6 herë në qytetin bregdetar.

“Bukuroshja e Adriatikut” ka lundruar nga Porti i Vlorës dhe  pasdite  do të vijojë lundrimin drejt Portit Bar të Malit të Zi.

Copyright © 2022 Autoriteti Portual Durres . All Rights Reserved