Category: Uncategorized

Porti tregtar në Porto Romano/ Takimi konsultativ me pjesëmarrjen e kompanive lider në fushën e zhvillimit të infrastrukturës 01.02.2023

Pas prezantimit të projektit inxhinerik të Portit të ri Tregtar në Porto-Romano, Durrës, më 1 shkurt, në Pallatin e Kongreseve, u zhvillua takimi informues me pjesëmarrjen e  mbi 30 kompani vendase dhe të huaja lider në fushën e zhvillimit të infrastrukturës.

Në përputhje me standardet ndërkombëtare të fushës, ky takim konsultativ, për të gjithë komponentët inxhinierik, financiarë dhe juridik të projektit, i hap më tej rrugën çeljes së garës ndërkombëtare për Financimin dhe Ndërtimin e Portit të ri tregtar.

Zëvendëskryeministrja njëherësh dhe ministrja e Infrastrukturës dhe Energjisë, Belinda Balluku, gjatë  fjalës se saj pohoi se, “tashmë janë mbyllur të gjitha fazat e studimit të këtij projekti, analizat ekonomike dhe ndikimet sociale, mjedisore dhe arkeologjike sipas standardeve më të mira”.

Strategjia portuale e qeverisë shqiptare ka në fokus tre pika kryesore: modernizimin e infrastrukturës në kompleksit portual në Porto Romano Durrës, që është një zonë industriale, e cila do të lidhet dhe me një hekurudhë prej 4 km dhe sipërfaqja në dispozicion arrin në 60 ha për një zhvillim ekonomik të pakufizuar. Së dyti synohet zhvillimi i logjistikës dhe transportit detar si një shtyllë kryesore e Ekonomisë Blu dhe së treti, pozicionimi i Shqipërisë si një vend strategjik në ndërlidhjen ekonomike dhe zinxhirët e furnizimit të EJL”, tha Balluku.

Balluku theksoi se Porti i Porto Romanos, nuk do t’i shërbejë vetëm Shqipërisë. Pasi tashmë, janë realizuar dy marrëveshje me Maqedoninë e Veriut dhe Kosovën, për ngritjen e dy porteve të thata respektivisht në Strugë dhe Prishtinë. Ndërsa po punojmë edhe me vendet e tjera, që ky port t’i shërbejë edhe vendeve të tjera të Ballkanit Perëndimor.

Teksa vlerësoi rolin dhe ndikimin e madh të këtij investimi në ekonomi dhe gjeopolitikë, Balluku tha se, kompleksi i ri portual Durrës -Porto Romano dhe Porti i Jahteve (që është porti ekzistues që trasformohet në në një port modern të Marinës së Jahteve) do të japë një zhvillim multidimensioal.

“Ne parashikojmë një investim prej 390 milionë euro në këtë port, ku do të përfshihet një hapësirë nga 80 ha sot, në 450 ha në dispozicion të portit të ri”, tha Balluku.

Ajo theksoi se, në Porto Romano në Durrës, krahas portit të ri, do të ketë edhe një port ushtarak, i cili do të vihet në dispozicion të NATO-s, duke marrë edhe vlerë gjepolitike.

 “Një projekt strategjik për vendin por edhe rajonin e Europës juglindore” – e konsideroi kreu i qeverisë Edi Rama, projektin për ndërtimin e portit tregtar në Porto Romano.

Gjatë fjalës së tij, Kryeministri Rama theksoi se: “ Dua t’ju falenderoj sinqerisht për ardhjen deri këtu, për këtë prezantim ballafaques të natyrës tekniko-financiare, çka në këndvështrimin tim, tregon, jo vetëm interes, por edhe besim dhe dua t’ju siguroj që ne jemi shumë të vetëdijshëm qoftë për paragjykimet me të cilat duhet të përballemi, kur është fjala për të hapur ekonominë tonë dhe për të hapur dyert dhe dritaret në mënyrë që të gjithë ata që duan të përfshihen në zhvillimet tona ekonomike t’i gëzojnë këto mundësi, ashtu sikundër dua po ashtu t’ju siguroj se në provën e fakteve të gjithë ju do të mund ta shikoni në vetë të parë pse unë ato i quaj paragjykime dhe jo perceptime të bazuara në realitetin e përpjekjes sonë për të pasur procese transparente, për të pasur procese me integritet dhe për të pasur procese që në fund shpërblejnë pikërisht ato shtylla që i kanë bërë kompanitë tuaja të jenë kompani me kaq shumë zë, që janë nga njëra anë konkurrenca e lirë dhe nga ana tjetër merita mbi bazën e konkurrencës.

Natyrisht që për ne si vend, i gjithi ky është një proces i shtrirë në kohë. Ne vijmë nga një e shkuar që nuk ka qenë aspak bujare me ne dhe 3 dekada të rrugëtimit tonë në përpjekje për të ndërtuar një Shqipëri moderne, funksionale e demokratike dhe një ekonomi të hapur dhe konkurruese për të gjithë, mund të konsiderohen shumë, por mund të konsiderohen dhe shumë pak si rezultat i matjes së nivelit të eksperiencës.”

Projekti për portin e ri tregtar të Durrësit në Porto Romano është bërë nga studioja holandeze “Royal Haskoning DHV”, një ndër pesë kompanitë më prestigjioze të botës në fushën e projektimit të porteve, aeroporteve, infrastrukturës tokësore e nëntokësore, energjetike, minerare, industriale, si edhe zhvillimeve urbane e rurale.

APD/ Projekti i Portit të ri tregtar në Porto Romano/ 30 janar 2023

Pas prezantimit të projektit inxhinerik të Portit të ri Tregtar në Porto-Romano, Durrës, më datë 1 shkurt 2023, ora 16.00, në ambientet e Pallatit të Kongreseve, nën drejtimin e Zv.Kryeministres njëherazi Ministre e Infrastrukturës dhe Energjisë, Belinda Balluku do të mbahet takimi informues me kompanitë ndërkombëtare të interesuara, përfaqësues të trupit diplomatik dhe institucioneve financiare ndërkombëtare.

Konsulentët ndërkombëtarë të Royal HaskoningDHV dhe Autoriteti Portual Durrës, nëpërmjet një njoftimi në prestigjozen “Financial Times”, ftuan kompanitë vendase dhe të huaja në fushën e zhvillimit të infrastrukturës portuale, për të marrë pjesë në takimin konsultativ për zhvillimin e portit të ri tregtar dhe infrastrukturës portuale në Porto-Romano.

Në përputhje me standardet ndërkombëtare të fushës, ky takim konsultativ, për të gjithë komponentët inxhinierik, financiarë dhe juridik të projektit, i hap më tej rrugën çeljes së garës ndërkombëtare për Financimin dhe Ndërtimin e Portit të ri. Palëve të interesuara do t’u jepet mundësia të ndjekin takimin dhe online përmes platformës Zoom.

APD/ Nënshkruhet marrëveshja për zhvillimin e projektit “Durrës Yacht & Marina” 30 Janar 2023

Marina turistike e Durrësit është gati për të filluar procesin e ndërtimit. Më 30 janar është hedhur një tjetër hap i rëndësishëm për ecurinë e këtij projekti, ajo e nënshkrimit të marrëveshjes Joint-Venture, lidhur mes Ministrisë së Financave dhe Ekonomisë, “Eagle Hills SHPK”, “Albanian Seaports Development Company sh.a” dhe “Nishmi Lld”, që do të shërbejnë për zhvillmin dhe zbatimin e projektit të Marinës Turistike dhe Ballinës Ujore të Durrësit. 

Kryeministri Edi Rama deklaroi gjatë aktivitetit  se “Durrës Marina” hyn në ekonominë shqiptare si lokomotive që do sjellë ndikim të jashtëzakonshëm në rritjen e shpejtësisë së zhvillimit ekonomik por edhe si konkurrent në një treg të ri, atë ndërkombëtar ku do të ofrojë jo vetëm shërbime të një cilësie të padiskutueshme por edhe punësim cilësor.

Sipas kreut të qeverisë profilet e punës do të jenë të mirëpaguara dhe për ata që duan realisht të punojnë është një formë e mirë që të shohin të ardhmen e tyre këtu dhe jo jashtë.

Ndërkohë, Zv.kryeministrja, njëherazi ministrja e Infrastrukturës dhe Energjisë, Belinda Balluku u shpreh se ky është projekti më i madh në ekonominë shqiptare me 2 miliardë euro investim, ndërsa Durrësi do të bëhet me dy porte

 “Kemi përfunduar procedurat e gjata ligjore deri te miratimi i parlamentit të ligjit dhe më pas dekretimit nga Presidenti. Në këtë projekt për herë të parë shteti është bashkëaksioner në masën 33%. Shteti do të ketë të njëjtat të drejta sa i përket të ardhurave dhe fitimeve. Shteti ka përgjegjësi të ruajë asetet strategjike si kalatat, basenin dhe kanalin e portit. Këto mbeten pronë shtet, siç mbetet edhe 45% e hapësirës të portit aktual.”– tha Balluku.

Për investitorin Mohammed Alabbar procesi i negociatave ishte i vështirë, por u shpreh se rezultati do të jetë fantastik. Bashkë me kryeministrin Rama ai vuri theksin te vendet cilësore të punës që do mundësojë projekti

“Kam qenë në biznes për 30 vite, por nuk kam kaluar kurrë një proces të tillë. Mendoj që ky proces do të jetë një shembull fantastik për investimet e ngjashme në botë. Flasim shpesh për transaprencë, ekspertizë dhe analiza risku, por askush nuk ka kryer një ekzaminim të tillë ndaj meje siç ka bërë qeveria shqiptare. Dua të them gjithashtu se pas këtij projekti, që mund të them pa frikë është më i përparuari në botë, edhe se ato në Dubai, qëndron një ekip me të rinj shqiptarë, që nesër do eksportojnë dijet e tyre nëpër botë dhe më besoni ikja jashtë shteti do jetë e mërzitshme për ta.”– tha Alabbar.

Stërvitja e përbashkët e NATO-s, ankorohen në Portin e Durrësit 3 anije ushtarake/ 27 janar2023

Një stërvitje e përbashkët detare e forcave të aleancës ka sjellë mëngjesin e sotëm në kalatat e Portit të Durrësit 3 anije luftarake. Tre anijet ushtarake dy prej të cilave përfaqësuese të forcës detare turke “TCG YZB GUGOR DURMUS “ , “TCG ENEZ” dhe një italiane “ITS NUMANA” janë bregëzuar në kalatat 4 dhe 5 të Terminalit Perëndimor të portit.

Ndërkohë që në ditët në vijim pritet ti bashkohet praktikave stërvitore ushtarake edhe një anije e katërt e flotës detare franceze. Kjo stërvitje e përbashkët e cila do të zhvillohet në ujrat territoriale shqiptare do të përfshijë praktika të çminimit të cilat do të kryhen nga fregatat çminuese të NATO-s.


APD/ Analiza vjetore e FSPD, arritjet, sfidat dhe prioritet e së ardhmes/ 23 janar 2023

Forca e Sigurisë Portuale është një faktor i rëndësishëm veprues në performancën e Autoritetit Portual të Durrësit. Me këtë frymë u zhvillua sot analiza vjetore e FSPD, në të cilën morën pjesë drejtuesit më të lartë të saj.

Në raportin e mbajtur nga Drejtori i Sigurisë, Alfred Velaj, u nënvizuan disa nga arritjet e vitit të kaluar, ndërsa u ndal gjithashtu edhe në problematikat e hasura gjatë veprimtarisë së përditshme të punonjësve të kësaj Force. Gjatë vitit që lamë pas në territorin e portit punonjësit janë përballur me 300 incidente të ndryshme, si hyrje e paautorizuar, tentativa të paligjshme për kalimin e kufirit, rënie zjarri, tentativa vjedhjeje, dëmtim infrastrukture etj.

Në raport u theksua puna e mirë në mbështetje të përpunimit të anijeve kroçiera dhe ushtarake, duke theksuar këtu dy ndër vizitoret më të veçanta të portit të Durrësit, anija librari “Logos Hope” dhe “Amerigo Vespucci”.

Gjatë vitit 2022 janë zhvilluar një sërë trajnimesh brenda dhe jashtë vendit për efektivin e sigurisë që lidhen kryesisht me rritjen e paramterave të sigurisë në zonat e kufizuara, ato të cilat paraqesin rrisk të lartë, nivelet e sigurisë, kërcënimet të cilat konstatohet nga jashtë perimetrit të sigurisë dhe terrorit portual, përgatitja fizike, etj.

Në përmbyllje të kësaj analize, kreu i FSPD Z.Velaj i inkurajoi efektivët për të vijuar detyrën dhe asistimin me devotshmëri në çdo rast nevoje dhe emergjence brenda territorit portual, duke theksuar mbështetjen dhe vlerësimin për punën dhe kontrributin e tyrë në mbarëvajtjen e aktivitetit tregtar të portit më të madh në vend.

APD/ Njoftim mbi situatën e motit dhe impaktin në veprimtarinë e Portit të Durrësit   Dt. 20.01.2022

Referuar parashikimeve për kushtet e motit në orët në vijim, kompanitë e lundrimeve që operojnë nga Porti i Durrësit drejt Barit dhe anasjelltas, kanë bërë te ditur se:

  • Dy tragetet që kishin planifikuar lundrim mbrëmjen e sotme nga Porti i Durrësit drejt Barit, do të anulojnë atë.
  • Edhe tragetet që operojnë nga Bari në Durrës nuk do të bëjën nisje mbrëmjen e sotme.
  • Po ashtu, trageti i linjës Durrës-Ankona, anulon lundrimin e parashikuar për ditën e sotme
  • Anulohet po ashtu edhe nisja e tragetit që ishte parashikuar të lundronte ditën e nesërme (dt. 21.01.2023) nga Ankona në drejtim të Porti të Durrësit

Në bazë të të dhënave nga Kapiteneria e Porti të Durrësit, parashikohet  se situata hidrometeorologjike për vendin tonë për datat 20-22 Janar 2023 do të jetë e përkeqësuar duke filluar nga pasditja e sotme, dt. 20.01.2023. Era do të jetë me drejtimin Jug-Perëndim në forcën 7bft deri 8bft dhe me shpejtësi mbi 25m/s , lartësia e dallgës do të arrijë deri në 4 metra.
 
Jemi duke monitoruar me përparësi situatën e krijuar për të garantuar mbarëvajtjen dhe përballimin me sukses të situatës.

APD/ Njoftim i rëndësishëm për lundrimet drejt Barit dhe anasjelltas/ 17 janar 2023

Si pasojë e motit të paqëndrueshëm që ka përfshirë rajonin e Adriatikut, ju informojmë se,:
𝗟𝗶𝗻𝗷𝗮 𝗗𝘂𝗿𝗿𝗲̈𝘀-𝗕𝗮𝗿𝗶: 
Trageti “Rigel VII” do ta shtyjë lundrimin drejt Barit për në orën 8:00 të mëngjesit të nesërm, dt.18.1.2023(Imbarkimi i pasagjerëve do të bëhet mbrëmjen e sotme). 
Trageti  “GNV Blu” anulon lundrimin drejt Barit dhe rikthehet në linjë ditën e nesërme. 
𝗟𝗶𝗻𝗷𝗮 𝗕𝗮𝗿𝗶/𝗔𝗻𝗸𝗼𝗻𝗮-𝗗𝘂𝗿𝗿𝗲̈𝘀: 
Kompania “Adria Ferries” njofton se si pasojë e  motit të përkeqësuar edhe në krahun tjetër të Adriatikut dhe kushteve jo të favorshme për lundrim, anulohen nisjet nga Bari për Durrës me tragetin “AF MARINA” dhe nga Ankona për Durrës me tragetin “AF CLAUDIA”. 
Ndërsa kompania “Venturis Ferries” bën të ditur se trageti “Rigel III” do të niset nga Bari në orën 8:00 të ditës së nesërme, dt.18.1.2023.


Ju faleminderit!

Kreu i APD, Pirro Vengu, intervistë për “Pro Business” në Klan Plus/ 16 janar 2023

Pyetje: Janë dy projekte të mëdha që priten të konkretizohen në vitet në vijim në qytetin e Durrësit, është marina e jahteve aty ku ndodhet sot Porti i Durrësit dhe zhvendosja e këtij të fundit pikërisht në portin e ri në Porto Romano. Për të mësuar më shumë lidhur me këto investime unë kam të ftuar sot në studio z.Pirro Vengu, Drejtor i Autoritetit Portual Durrës.

P.V: Përshëndetje dhe faleminderit për ftesën!

Pyetje: Në rradhë të parë unë doja të ndalesha te porti i ri tregtar që do të zhvendoset dhe do të krijohet rishtazi në Porto Romano, në fakt projekti është lançuar por duam të dimë pak më shumë rreth vlerës së investimit, mënyrat e financimit dhe fazën në të cilën ndodhet aktualisht.

P.V: Atëherë, Porti i ri tregtar në Porto Romano është në fakt pjesë e një strategjie të qeverisë shqiptare për të ndërtuar facilitate të reja tregtare, larg zonave të banuara, në zona industriale për të bërë jo vetëm terminale të reja portuale po për të shfrytëzuar dhe hapësirën logjistike në tokë.

Ajo që synon qeveria shqiptare në Porto Romano është të ndërtojë facilitete moderne me një thellësi shumë herë më të madhe se ajo që kemi aktualisht në Portin e Durrësit për të akomoduar anije më të mëdha, ngarkesa më komplekse, duke u përqëndruar kryesisht te ajo që është zemra e aktivitetit ekonomik në portet europiane, që janë konteinerët. 

Pra faza e parë në Porto Romano që do të zgjasë tre vite dhe do të ketë një vlerë investimi përreth 390 milion euro do të sigurojë një basen të ri, një kanal hyrës të ri, kalata të reja portuale për konteinerët dhe terminal të ri konteinerësh bashkë me ndërlidhjen me hekurudhën dhe me rrugët.

Pyetje: Ndërkohë nevoja për të patur një port të ri tregtar erdhi vetëm për shkak të projektit tjetër që është marina e jahteve apo kishte ardhur momenti që të kishim  dicka më afatgjatë.

P.V: Jo. Kjo është një strategji afatgjatë e miratuar që në vitin 2020 në fakt nga qeveria shqiptare dhe ka filluar të zbatohet dhe në Vlorë ç’është e vërteta me një port të ri tregtar në triport për aktivitetin tregtar komercial dhe i pasagjerëve në Vlorë është transferuar në triport dhe Vlora, porti i qytetit, porti historik ridimensionohet për arsye turistike, jahtesh dhe zhvillimi të një niveli të lartë të turizmit elitar. 

E njëjta gjë po ndodh dhe në Durrës pra kto janë dy projekte që janë anë të së njëjtës medalje dhe është pikërisht arsyeja pse të dyja këto projekte po administrohen nën ombrellën e një autoriteti portual, pra duhet të kuptojmë që të dyja projektet në Durrës, qoftë porti i ri tregtar, qoftë porti turistik do të vijojnë të monitorohen dhe administrohen nën një ombrellë shtetërore që është Autoriteti Portual Durrës i cili do ketë në fakt dy porte pra po shkojmë drejt një modeli të ri jo një autoritet me një port po një autoritet me dy porte të specializuara.

Pyetje: Ndërkohë flasim pak për ndryshimet, ju i prekët pak po…, kapacitetet e portit aktual dhe çfarë do të sjellë porti i ri, qoftë në numrin e pasagjerëve, qoftë në mjetet e transportit pra që përdoren sot, pra  ai ndryshimi rrënjësor që presim pas disa viteve nëse mund të kemi disa detaje.

P.V: Qartë. Disa prej arsyeve që kanë çuar qeverinë drejt kësaj strategjie për ta zhvendosur aktivitetin tregtar janë nevoja përsa i përket sigurisë portuale, nevoja përsa i përket mjedisit. Duhet ditur që aktiviteti portual është një aktivitet me kapacitet për të ndotur ambjentin dhe na duhen facilitete me infrastrukturë të re moderne, të cilat janë edhe më të gjelbërta, më të përditësuara, më të rinovuara se ato që kemi aktualisht në Portin e Durrësit. Porti i ri tregtar në Porto Romano siç e thashë ka kapacitete përpunimi shumëfish më të mëdha, me një thellësi më të madhe akomodimi anijesh më të mëdha, kemi një trefishim të kapaciteteve në raport me kapacitetet aktuale për konteinerët në Durrës, pra kjo është një shifër interesante për tu mbajtur mend dhe kemi dhe potencialet e zhvillimit në tokë pra aktualisht Porti i Durrësit është i rrethuar nga qyteti, shpeshherë porti pengon qytetin, qyteti pengon portin në zhvillimin e ndërsjelltë duke krijuar shumë problematika, që nga mjedisi që siç e përmenda po edhe trafiku, siguria dhe të gjithë elementët që përbëjnë një port me standard europian. Në Porto Romano kemi pothuajse një hapësirë të pafundme për zhvillim, kemi disa qindra hektarë tokë që do vihen në dispozicion të projektit dhe këto përbëjnë mundësi për terminale logjistike, mundësi akomodimi për veprimtari prodhuese që sot nuk i akomodojmë dot në portin aktual. Duhet të kuptojmë që një port i ri tregtar nuk është vetëm një mundësi për të ngarkuar-shkarkuar mallra,  është për të qenë tërheqës ndaj të gjithë atij aktivitetit logjistik që sot ne nuk ofrojmë dot, përsa i përket logjistikës intermodale me hekurudhën, pra transportimi nga një rrugë detare në një rrugë hekurudhore, transportimi përsa i përket magazinimit të konteinerëve, të mallrave dhe të gjithë rrjetin rrugor dhe hekurudhor që po përpiqemi të ndërtojmë përmes mbështetjes së qeverisë shqiptare dhe partnerëve tanë në Kosovë dhe në Maqedoninë e Veriut.

Një komponent i rëndësishëm i Porto Romanos dhe pjesë përbërëse e investimit janë dhe dy terminalet logjistike, portet e thata të ashtuquajtura në Strugë dhe në Prishtinë dhe këto janë dy komponentë të rëndësishëm që e bëjnë edhe më të dobishëm këtë investim në Porto Romano.

Pyetje: Ndërkohë aktualisht si janë këto marrëdhënie me vendet e rajonit, sa e vështirë është të operojmë në portin që kemi?

P.V: Atëherë, aktualisht nëqoftëse do gjykojmë në terma klientësh të portit, Porti i Durrësit ka dy klientë kryesorë që është Tirana dhe Prishtina, pra mallrat që përpunohen në Portin e Durrësit qoftë në import, qoftë në eksport kanë si aktivitet apo si partner kryesor Tiranën dhe aktivitetin industrial ekonomik në Tiranë dhe Prishtinë, në një raport aktualisht 70% -30%. 30% e mallrave që përpunohen sot në Portin e Durrësit janë ose në drejtim të Kosovës ose vijnë për eksport nga Kosova drejt vendeve të tjera.

Pyetje : Si është pritur projekti i ri në Porto Romano nga pala kosovare? 

P.V: Atëherë, e gjithë industria detare do thoja unë, jo vetëm ajo logjistike në Kosovë dhe logjistike në Maqedonine e Veriut por e gjithë industria detare e transportit detar, e logjistikës tokësore, hekurrudhore apo rrugore e ka mirëpritur si lajm, është një lajm që pritet prej vitesh në fakt. Kjo është një strategji afatgjatë e qeverisë, ka vite dhe dekada pothuajse që përmendet Porto Romano si një zonë portuale industriale dhe tani ka ardhur momenti që kjo të bëhet realitet. Po jap vetëm një indicie përsa i përket vlerës së  investimit, përmenda pak më parë vlerën e fazës së parë, që është 390 milion euro. Duhet të kemi parasysh që në 32 vite qeveria shqiptare përsa i përket të gjitha investimeve që mund të kenë bërë qeveri të ndryshme në këto 32 vjet tranzicion në infrastrukturë portuale dhe detare, kanë bërë vetëm një të katërtën e kësaj vlere. Ndërkohë qeveria ka ecur me hekurrudhën, ka ecur me aeroportet, ka ecur me rrugët pra kemi një infrastrukturë tokësore dhe ajrore që po fillon të jetë e qenësishme, ka ardhur momenti që sforcoja financiare, projektuese dhe zhvillimore të shkojë drejt porteve, të cilat janë pikat hyrëse në fakt që i bëjnë të gjitha këto arterie rrugore dhe hekurudhore të dobishme dhe efiçiente.

Pyetje: Mënyra e financimit do të jetë 100% nga qeveria shqiptare, pra si do të veprohet?

P.V: Në fakt qeveria shqiptare do të financojë pjesërisht projektin, në masën 46% dhe 54% do të jetë në formën e një financimi, përmes një kredie ndërkombëtare që do të shlyhet nga Autoriteti Portual pra nga vetë aktiviteti portual që synojmë të shumëfishojmë sidomos në terminalet e reja në Porto Romano. Kemi një model financiar që na bën besimplotë që kjo është një kredi që mund të rimbursohet brenda dy dekadave, që e bën një investim efiçient dhe në fazë të parë ne do bëjmë një garë në fakt për ndërtimin e portit të ri në Porto Romano, së shpejti brenda këtij muaji do kemi dhe një takim prezantues me të gjithë operatorët botërorë, ndërkombëtarë, europianë të cilët janë të specializuar, qoftë në ndërtimin, qoftë në operimin e porteve dhe terminaleve të tilla dhe në vijim do bëjmë edhe çeljen e garës ndërkombëtare për ndërtimin e fazës së parë të Porto Romanos.

Pyetje: Ka ndonjë kriter specifik për kompanitë që do të marrin pjesë?

P.V: Atëherë,  këto janë kritere që përcaktohen nga një grup inxhinierësh, nga një grup teknik, ne kemi fatin në fakt që të kemi konsulent për këtë projekt dhe për të gjithë detajimin inxhinierik, ndoshta një prej kompanive lider në fushën e projektimit dhe inxhinierisë portuale, që është kompania holandeze “Royal Haskoning”, ata janë që kanë bërë detajimin inxhinierik të të gjithë projektit, të thellësisë të kalatave, të tipologjisë së ndërtimit dhe gjithë vlerën e investimit të nevojshëm dhe ata do na mbështesin dora dorës për të shkuar deri në shpalljen e tenderit ndërkombëtar duke synuar kryesisht kompani lider të fushës, kompanitë më të mira që për hir të së vërtetës kanë shprehur interes që të marrin pjesë dhe janë të interesuara nga ecuria e këtij procesi.

Pyetje: Gara mbyllet kur? Kur parashikohet pra sipas fazave që ju keni në skenarin tuaj?

P.V: Skenari ideal, në javët në vijim pritet që të çelet gara ndërkombëtare, synojmë që të mbyllim negocimin e kontratës,  idealisht sipas të gjitha parashikimeve ligjore dhe shpalljen e fituesit apo konsorciumit fitues, siç është zakonisht në këto raste brenda fundit të gjashtë mujorit të parë, fillimit të gjashtë mujorit të dytë, me synimin që gjashtë mujori i dytë të jetë dhe fillimi i punimeve. Pra është një proces shumë voluminoz, ka elemente dhe kritere ligjore dhe financiare për tu respektuar, do marrë kohën e duhur, po synimi jonë është që brenda gjashtë mujorit të dytë të fillojnë punimet në Porto Romano.

Pyetje: Ju thatë që janë tre faza, faza e parë sa përqind të projektit parashikohet që të realizojë apo cfarë nënkupton?

P.V: Faza e parë në fakt është faza e mjaftueshme,  për të gjithë trajtimin e mallrave, përpunimin e mallrave të nevojshme në Shqipëri dhe në rajon, jo vetëm në horizontin dhjetë vjeçar po deri në 2040-tën.

Pastaj do varet nga tipologjia e aktivitetit që mund të zhvillohet sipas ecurisë së tregjeve rajonale, kemi interes të shprehur nga disa kompani përsa i përket hidrokarbureve, kemi kompani farmaceutike që janë të interesuara për zonat logjistike në Porto Romano. Kemi një tipologji aktivitetesh industriale nga më të ndryshmet që mund të përbëjnë shkak që të zgjerohen terminalet,  të shumëfishohen dhe të hyjmë në faza të tjera investimi. Faza e parë do jetë faza e mjaftueshme në projeksionet tona bashkë me Royal Haskoning për t’ju përgjigjur nevojave të Shqipërisë dhe të tregut rajonal pra të Kosovës kryesisht dhe Maqedonisë së Veriut, jugut të Sërbisë dhe një pjese pse jo të Greqisë së Veriut dhe Malit të Zi.

Pyetje : Dhe më e afërta e mundshme, e prekshme si investim, kur mundet që të perfundojë, pra të jetë operativ?

P.V: Është një investim, faza e parë siç e thashë është një investim që zgjat tre vite, pra ndërtimi zgjat tre vjet nga momenti që ne do jemi në kushtet e nënshkrimit të një kontrate, në fund të procesit të prokurimit ndërkombëtar kompania fituese do të ketë afat tre vite për të përfunduar fazën e parë.

Pyetje: E qartë. Aktualisht sa të ardhura gjeneron porti aktual i Durrësit dhe ndërkohë flasim për të riun, për vendet e reja të punës që do hapi, a mund të ketë edhe pozicione të reja të punës për shkak të zgjerimit?

P.V : Patjetër! Absolutisht, ka dy gjëra për tu konsideruar në fakt përsa i përket aktivitetit portual, se ka të ardhura që janë të ardhura të drejtpërdrejta për Autoritetin Portual që janë të ardhura si ent shtetëror, si kompani shtetërore dhe janë impakti ekonomik, të ardhurat e gjeneruara nga tërësia e aktivitetit portual. Në tërësinë e aktivitetit portual presupozohet që një port efiçient, një port modern, që nuk është vetëm një port i dobishëm për vendin e vet, po për mbarë rajonin, si ne synojmë të kemi në Porto Romano mund të ketë një impakt në GDP-në kombëtare rreth 2 % në GDP-në kombtare, si kontribut ekonomik, qoftë përmes të ardhurave doganore, fiskale, të gjithë aktivitetit logjistik që gjenerohet në një port modern.

Aktualisht Porti i Durrësit, po ju përmend thjesht shifra të fitimit neto të Autoritetit Portual që është afërsisht te dy million euro fitim neto në vit. Janë shifra që mund të jenë shumë herë më të larta, kjo për arsye se kemi trashëguar kontrata operimi, kontrata konçesionare, që në të kaluarën, nuk janë negociuar totalisht siç duhet ose të paktën jo detyrimisht sipas standarteve të BE-së dhe kur i referohem BE-së, i referohem kryesisht porteve të veriut të Europës, ku Autoritetet Portuale nuk janë thjesht autoritete monitoruese, janë autoritete që zhvillojnë infrastrukturën, bëjnë marrëdhënie joint venture për zhvillimin e aseteve portuale dhe kjo është ajo që synojmë në Porto Romano. Dhe, dua të ndalem pak dhe ke reforma rregullatore që është  e nevojshme të bëjmë për të dyja këto projekte, për monitorimin e këtyre dy investimeve. Së shpejti, në qeveri pritet të miratohet një vendim i posaçëm për statutin e ri të Autoritetit Portual për të na mundësuar që të jemi një autoritet me dy porte, si pronar toke, për të përfaqësuar interesin shtetëror si pronar i tokës, qoftë në Portin e Durrësit dhe në aktivitetitn aktual, qoftë edhe në Porto Romano.

Pyetje: Punësimi siç e thamë do të ketë një rol të rëndësishëm, pjesa e punësimit? Teknologjia , digjitalizimi, besoj do jetë risi në portin e ri? 

P.V: Patjetër. Një prej impakteve të drejtëpërdrejta që ka në këndvështrimin e punësimit, e para njëherë faza e ndërtimit do ketë dhe ajo një front pune të konsiderueshëm, përsa i përket gjithë elementeve ndërtimorë sidomos me infrastrukturën detare që është investim intensiv. Ajo që kushton për ndërtimin e porteve është infrastruktura që është në det, pra kanali, dragimi i tij, baseni, ndërtimi i kalatave që jane tipologji ndërtimi që nuk janë shumë klasike në Shqipëri dhe një investim i tillë në tre vite me një injeksion financiar 390 milion euro pritet të punosojë mbi 1500 -1600 vetë në zonën e Porto Romanos.

Nga ana tjetër përmendët me të drejtë investimin e portit turistik, ai është një investim që do zgjasi edhe më gjatë, është një investim që shtrihet në njëzet vite, esencialisht midis 15 dhe 20 vitesh të paktën nga masterplani i paraqitur nga investitori arab dhe aty do të kemi një tjetër front pune shumë të konsiderueshëm me rreth 12 mijë vende pune të reja.

Pyetje: Do të flasim më gjerësisht për projektin në fakt të shumë debatuar për marinën e jahteve, një projekt prej 2 miliardë eurosh. Ka patur shumë debate për investitorët, mënyrën e investimit, kostot, madje kemi dëgjuar edhe lajme për largim të investitorëve, gjithësesi unë dua të sqarojmë të gjitha këto. E para kush e ndërton, në çfarë faze është dhe a ka një analizë të kosto përfitimeve ?

P.V: Siç besoj e keni ndjekur, gjithë investimi i marinës turistike, ballinës ujore siç quhet të Durrësit është në fakt një investim në formën e një partneriteti “joint venture”,  ku shteti është bashkë aksioner. Shteti shqiptar, qeveria shqiptare përmes autoritetit portual zotëron 33% të aksioneve të zhvillimit të përbashkët, pjesa tjetër është në zotërim të investitorit privat pra të zotit Mohamed Alabbar, i cili përmes grupit të kompanive të tij është partneri privat në këtë proces. Kemi ndërmarrë një negociatë pothuajse një vjeçare, ka qenë një negociatë e vështirë, një negociatë e mundishme, po besoj se kemi arritur në një rezultat ku kemi një kontratë të shumë mirepërcaktuar përsa i përket detyrimeve për të investuar, barrën financiare të projektit dhe kemi arritur të sigurojmë dhe disa përfitime shumë konkrete për shtetin shqiptar dhe kjo është e nevojshme ta shpjegoj dhe të ndalem pak.

Pyetje: E para njëherë duhet të kuptojmë që ne nuk transferojmë të gjithë pronësinë e truallit aktual të Portit të Durrësit. Shteti shqiptar përmes autoritetit portual do të mbetet gjithmonë pronar i asaj që është gjëja më e kushtueshme në Portin e Durrësit, pra infrastruktura, baseni, kanali, kalatat deri në një thellësi të caktuar,  do jenë një infrastrukturë që do mbetet pronë e shtetit dhe ajo nuk tjetërsohet, ajo rehabilitohet, adaptohet në formën e një marine moderne për jahtet, kroçierat edhe pasagjerët dhe privati do të jetë?

P.V: Privati, pra partneri privat është kompania “Eagle Hills” e themeluar me filialin e vet shqiptar nga “Eagle Hill-si” ndërkombëtar i zotëruar nga z. Alabbar, i cili ka detyrimin si partner privat të ketë gjithë barrën e financimit të projektit, pra shteti shqiptar nuk hedh asnjë qindarkë në këtë proces. Shteti shqiptar ka dividentin nga i gjithë aktiviteti, i cili vlerësohet të jetë në mënyrë të drejtpërdrejtë  i 280 milion euro të ardhura vetëm nga dividenti për shtetin shqiptar nga tërësia e këtij projekti që pritet të zgjasë në totalitetin e vet sepse është një shtrirje shumë e madhe përsa i përket fazave të zhvillimit që pritet të zgjasë 15 deri 20 vite maksimumi.  Faza e parë është faza ku nuk preket fare aktiviteti portual ekzistues, kjo ka qenë një pikë e rëndësishmë në negociatat tona.

Që mos pengohet puna e portit aktual deri sa aktiviteti tregtar të jetë gati dhe ne të jemi siç e thashë në kushtet e një autoriteti me dy porte ku kemi një port turistik nga njëra anë dhe një port tregtar nga ana tjetër.

Pyetje: E qartë. Ndërkohë ju thatë pra që është e qartë pjesa e investitorëve, ndërkohë a ka një analizë të kosto përfitimeve? Ju e thatë në vija të përgjithshme. 

P.V: Patjetër. Përmenda thjesht dividentin, nëqoftëse i hyjmë aspekteve të përfitimeve fiskale se shpeshherë është përmendur dhe janë keqkuptuar tematikat përsa i përket incentivave fiskale që janë dhënë për këtë proces. Në fakt, qeveria nuk ka falur as TVSH, nuk ka falur as detyrime të tjera fiskale, ne kemi konsideruar që të ardhurat që zakonisht për ndërtime të tilla siç është taksa për ndërtimin e njësive të banimit apo taksa për kontribut social, këto taksa në vlerën e tyre për totalitetin e projektit janë konsideruar si kontribut i shtetit shqiptar dhe jo si përjashtime nga të gjitha tatimet, kontributet sociale, shoqërore, shëndetësore që pritet të lëvrojë ky projekt. Shteti shqiptar do përfitojë të ardhura në masën 1.69 miliard euro dhe nëqoftëse i shtojmë kësaj vlere edhe 280 milion euro divident besoj se e keni parasysh që është një vlerë e konsiderueshme përfitimi drejtpërdrejt në buxhetin e shtetit shqiptar.

Pyetje: Hapat që pritet të kalojë deri në konkretizimin, që kur do të nisë tulla e parë, ndërtimi etj?

P.V: E vërtetë, e vërtetë është  që ka në fakt shumë njerëz që mezi presin, pyesin, interesohen pse ska filluar ende e të tjera me rradhë. Ne kemi ndjekur të gjitha hapat ligjore, ligji është miratuar fundvitin e kaluar, është dekretuar nga presidenti dhe ka hyrë në fuqi para pak ditësh. Pra jemi tani në fazën ku fillojnë detyrimet që burojnë nga kontrata e përbashkët, detyrime përsa i përket derdhjes së kapitalit të përbashkët dhe detyrime përsa i përket marrjes së lejes zhvillimore, lejes ndërtimore etj… 

Pyetje: Edhe pse ky është projekt strategjik?

P.V: Absolutisht, dhe një projekt që do vijojë të zbatojë të gjitha detyrimet që janë të sanksionuara në ligjin për ndërtimet në Shqipëri, pra do ketë një leje zhvillimore, do ketë një leje ndërtimore dhe tani këto faza janë të sanksionuara në kontratë sesi zhvillohen, pritet që në muajt në vijim të fillojë dhe aktiviteti përsa i përket ndërtimit siç e thatë ju apo tulla e parë.

Pyetje: Çfarë do të përmbajë? Hotele, apartamente, si është projektuar?

P.V: Faza e parë në zonën lindore dhe jashtë aktivitetit të përpunimit të mallrave parashikon edhe rezidenca banimi edhe njësi shërbimesh turistike dhe hotele, pra ky është komponenti dhe këto tre komponente në fakt janë në të gjitha fazat e projektit edhe në fazat e mëtejshme pra, do ketë hotele me katër dhe pesë yje, do ketë rezidenca banimi, do ketë plazh me aktivitet publik dhe njësi shërbimesh tregtare elitare përsa i përket të paktën mënyrës sesi z.Alabbar apo kompanitë e tij kanë zhvilluar njësi të ngjashme në të kaluarën. Pra këto janë tipologjitë e aktiviteteve që do të zhvillohen.

Pyetje: Ndërkohë , një zyrë që është hapur “sales centre” ku kanë qarkulluar dhe lajme që pa leje ndërtimi, pa tulla, pa terren, thjesht në ajër kanë nisur që të shiten apartamentet.

P.V: Më duhet ta sqaroj këtë që ajo që po ndodh aktualisht, “sales center-i” në fakt është një ambjent në Portin e Durrësit, duhet të kuptojmë edhe njëherë thelbin, kjo është një kontratë “joint venture”, pra është një kontratë ku shteti është bashkë aksioner, ne jemi palë, jemi partnerë me investitorin privat, ne ofrojmë mundësinë e zhvillimit si shtet në asetin e autoritetit portual dhe investitori privat bën financimin, projektimin, zbatimin dhe të gjitha elementët inxhinierikë dhe të menaxhimit të procesit. Ajo që po  ndodh sot në qendrën e shitjeve, në “sales cente-in” në Portin e Durrësit është në fakt një proces prenotimi, pra nje proces shprehje interesi nga qytetarë, investitorë, banorë të Durrësit, shtetas të huaj, ka pasur ç’është e vërteta, interes të madh nga shtetas të huaj përsa i përket mundësisë të investimit në njësi tregtare, njësi banimi, rezervime, pra jemi në një proces shprehje interesi, rezervimi dhe shpjegimi ndaj të gjithë të interesuarve. 

Pyetje : Pra nuk ka blerje?

P.V: Nuk ka kontrata blerjesh sepse nuk mund të ndodhi një gjë e tillë pa pasur të gjithë komponentin tjetër. Ajo që ka tani për momentin, janë marrëveshje prenotimi, ku palët e interesuara mund të rezervojnë një njësi, të marrin dhe të angazhohen për një kalendar, përsa i përket punimeve, përsa i përket likujdimit në një kontratë të ardhshme, po aktualisht nuk ka një kontratë të shitblerjes.

Pyetje: Le të themi kanë nisur rezervimet.

P.V: Kanë nisur prenotimet do thoja unë, kanë nisur dhe për hir të së vërtetës, ka pasur një interes të vazhdueshëm me tre kategori do thoja unë individësh apo shoqërish që janë të interesuara gjithashtu ka banorë të Durrësit, ka shqiptarë nga diaspora, ka shumë shqiptarë nga rajoni, nga Kosova nga Maqedonia e Veriut që kanë shprehur interes si një risi, pasi është një investim për hir të së vërtetës, nga përmasa dhe nga cilësia që nuk ka ndodhur më parë në brigjet tona.

Pyetje: Shitjet e apartamenteve apo njësive që do përdoren për hotel kush i menaxhon? Do të jetë kompania private do të jetë një bashkëadministrim?

P.V : Në fakt, marrëveshja që u ratifikua në kuvend dhe që hyri në fuqi para pak ditësh parashikon krijimin e një kompanie të përbashkët, pra në këtë kompani të përbashkët shteti shqiptar do të jetë i përfaqësuar përmes zv. Drejtorit të Përgjithshëm, si pozicion dhe do të ketë dhe anëtarë në bordin drejtues të kësaj kompanie të përbashkët me të drejtë vetoje, për një sërë komponentësh të rëndësishëm. Shteti shqiptar ka veton për miratimin e buxhetit vjetor, për miratimin e mënyrave të financimit të projektit, kredive e të tjera me rradhë, duke pamundësuar që të jetë kolateral aseti shtetëror dhe toka  shtetërore. Kemi një seri vetosh, në një seri vendimmarrjesh të rëndësishme siç shquhen në kontratë dhe kjo është mënyra sesi shteti në fakt mban kontrollin për të gjithë operimin. Është e vetëkuptueshme që fakti që është përzgjedhur një kompani me këtë prestigj dhe me këtë cilësi punimesh dhe reputacion, është e vetëkuptueshme që investitori privat është në kompaninë e përbashkët ai që orienton zhvillimin, orienton strategjinë e komunikimit, orienton të gjithë komponentët operacionalë në fakt dhe kjo është pikërisht dhe arsyeja përse është përzgjedhur ky investitor strategjik.

Pyetje: Ndërkohë sa i përket pjesës së implementimit, kompania cfarë deklaron? Sa kohë i duhet nga nënshkrimi i gjithë kontratave, procedurave, sa kohë i duhet për ta realizuar 100%?

P.V: Zhvillimi është i ndarë në dy faza, faza e parë siç e thashë që nuk prek aktivitetin portual dhe pritet të zgjasë 5 deri në 7 vite është një zonë që përfaqëson pak a shumë 1 të katërtën e hapësirës të zonës së interesit. 

Pyetje: Sa e ndikon kjo imazhin?

P.V: Unë mendoj se, nuk e di nëqoftë se keni ardhur së fundmi në Portin e Durrësit, por nuk besoj se ajo hyrje aktuale, me ato depozita të vjetra, zona të rrënuara, zona pa zhvillim, besoj se kemi vetëm përmirësim përsa i përket imazhit, mjedisit, rehabilitimit mjedisor dhe cilësisë të infrastrukturës në atë zonë.

Dhe pastaj është faza e dytë siç e thashë, që shkon nga viti i 7 deri në vitin e 15 idealisht, i kemi lënë vetes edhe një mundësi që totaliteti të mund të përmbyllet brenda 20 viteve pra, patjetër që interesi i palëve është që kjo të përmbyllet sa më shpejt, në sensin që të eci, të ketë sukses. Ne jemi palë në proces, shteti është i interesuar po aq sa privati që të ketë sukses dhe të ketë gjenerim të ardhurash dhe përfitime financiare të drejtpërdrejta apo indirekte për financat publike.

Pyetje: Zhvillimin që do ti japi jo vetëm zonës, po shoh që ka patur interes dhe për zona të tjera përtej projektit të marinës së jahteve, interes për të blerë toka, për tu afruar dhe për të qenë pranë tij. Sa zhvillim do ti japë komplet zonës?

P.V: Atëherë, kemi vënë re të paktën, se ne punojmë aty dhe shohim dhe dëgjojmë dhe komunikojmë edhe me aktorë përsa i përket real estate-it në Durrës, gjithë aktivitetin e pronave të paluajtshme dhe ç’është e vërteta në brezin e parë dhe brezin e dytë, ngjitur me njollën e portit, çmimet janë rritur, të pronave të paluajtshme, kanë marrë vlerë, madje ka dhe një fenomen të dytë, pra kemi filluar të shohim dhe rehabilitime godinash, fasadash, me një përpjekje për tu harmonizuar, përshtatur pak edhe me projektin siç është edhe i parashikuar dhe kjo besoj se i bën mirë Durrësit duhet të kuptojmë që ky është një projekt, nuk është një zonë e mbyllur dhe një zonë e qytetit, një zonë urbane e hapur me akses publike, me zona publike, me parkime e të tjera me rradhë. Kemi një pjesë të konsiderueshme që kthehet në formën e një parku publik ku nuk ka ndërtime, nuk është një ndërtim intensiv me kate të larta, është një ndërtim dhe një investim i një tipologjie pak ndryshe që ndoshta i ka munguar Durrësit gjithë këto vite dhe kjo e përfshirë gjithashtu me projektin që po ndodh për rehabilitimin e gjithë zonës historike të Durrësit për ta bërë atraktive atë pjesën kulturore, besoj se do i japi një frymëmarrje të re dhe një turizëm më dinamik qytetit.

Pyetje: Shteti shqiptar sa para do hedhi për këtë projekt?

P.V: Shteti shqiptar nuk hedh asnjë qindarkë për këtë projekt, këtë duhet ta kuptojmë. Shteti shqiptar kontribuon nëpërmjet incentivave fiskale që përmendëm pak më parë,  nuk ka detyrim investitori që në këtë rast është dhe shteti vetë, nuk duhet ta harrojmë që shteti është 33%, pra investitori i përbashkët shtet-privat në këtë rast nuk do të paguajë taksën e ndërtimit të njësive të banimit, nuk do paguajë taksën për kontributin social, ai i famshmi 3% që ekziston prej vitesh këtu dhe këto janë parë si incentiva, si mundësi mbështetje, në mënyrë që investimi të ndodhë në kushte sa më të favorshme, po kjo është edhe njëherë në interesin e palës shtetërore e cila është pjesë përbërëse dhe e vendimmarrjes dhe e përfitimit në divident apo edhe siç e përmendëm edhe në të ardhura fiskale. 

Zoti Vengu unë ju falenderoj shumë që ishit sot në studio me ne.

Falemnderit!

Linku i intervistës së plotë: https://www.youtube.com/watch?v=EPET98WT6M4

Statistika / Dhjetor 2022, rriten hyrje-daljet nëpërmjet Portit të Durrësit/ 5 janar 2023

Rreth 60,000 pasagjerë dhe 20,422 automjete kanë udhëtuar nga/ drejt Portit të Durrësit përgjatë muajit dhjetor 2022.

Referuar të dhënave zyrtare të Autoritetit Portual Durrës, gjatë këtij muaji, tragetet e linjës Durrës-Bari/Ankona kanë sjellë në vendin tone mbi 42,530 pasagjerë ndërkohë që 16,500 udhëtarë kanë zgjedhur lundrimin me traget drejt porteve të Italisë fqinjë.

Një rritje e konsiderueshme e këtyre volumeve është reflektuar veçanërisht gjatë dy javëve të fundit të muajit dhjetor të cilat kanë rikthyer pr festat e fundvitit me mijëra bashkëatdhetarë në vendin tonë nëpërmjet portit më të madh në vend.

Po të njëjtat burime saktësojnë se rritje e ndjeshme e volumeve të përpunimit të pasagjerëve pasqyrohet edhe në raport me të njëjtën periudhë të vitit paraardhës ku kanë lundruar me tragete rreth 50,350 pasagjerë në total duke shfaqur kështu një rritje me rreth 8,670 udhëtarë më shumë gjatë dhjetorit 2022.

Përgjatë kësaj periudhe një mujore rritja është reflektuar dhe në numrin e automjeteve, trailerave dhe kamionëve të përpunuar në Terminalin e Trageteve ku numërohen rreth 13,475 automjete dhe 6,950 kamiona dhe trailerë.

Ndërkohë është konfirmuar tashmë edhe rifillimi i lundrimeve të dyfishta të trageteve i cili do jetë në funksion të fluksit të udhëtarëve të përqëndruar tanimë në dalje, duke shënuar sërish një rritje të vigjilencës dhe angazhimit të instancave operuese në pikën kufitare kryesore të transportit detar në vend.

Festat e fundvitit sollën në atdhe mijëra shqiptarë, Porti i Durrësit pika kryesore hyrëse në vend/ 04 janar 2023

Mijëra shqiptarë që jetojnë e punojnë jashte atdheut, kanë zgjedhur që festat e fundvitit ti kalojnë pranë familjeve e të afërmve të tyre në Shqipëri. Të dhënat e hyrje-daljeve në pikat kryesore kufitare tregojnë se ky vit ka patur rritje të ndjeshme krahasuar me vitin paraardhës, kur kishte ende kufizime të pjesshme postpandemike.

Porti i Durrësit ka shërbyer si një ndër pikat kufitare hyrëse më të rëndësishme në rrugë detare, duke regjistruar në 10 ditët e fundit të vitit që sapo lamë pas, plot 30.000 qyetarë që kanë hyrë në vendin tonë.

Autoritetet shtetërore e privatë që operojnë në këtë nyjë të rëndësishme të vendit kanë operuar me kapacitet të plotë, duke shmangur vonesat apo krijimin e rradhëve në përpunimin e tyre në 26 sportelet. Tragetet e linjave nga Durrësi drejt Barit e Ankonës (Itali) kanë operuar me rrugë dyfishe përgjatë periudhës 22.12.2022-24.12.2022, kur u shënua dhe numri më i lartë i udhëtarëve në hyrje.

 Autoriteti Portual Durrës, nëpërmjet një plani të posaçëm masash, ka koordinuar mbarëvajtjen e fluksit dhe menaxhimin e operatorëve në territorin portual. Ndërkohë, ditët e para të vitit 2023, ka nisur të ndjehet fluksi i përqëndruar tashmë në dalje, pra nga vendi ynë në drejtim të porteve italiane.

Nga data 4 janar dhe deri më datë 9, sipas të dhënave zyrtare, konfirmohet se tragetet do të operojnë me lundrime dyfishe brenda ditës për përballimin e fluksit të udhëtarëve.

Copyright © 2022 Autoriteti Portual Durres . All Rights Reserved